Inside Out 

Wat is schoonheid?

“Inside-Out" verwijst naar de fase van mijn leven waarin ik op ontdekkingstocht ging naar wie ik ben en wie ik wil zijn. Ik zie de kleding die we dragen als een tweede huid. In hoeverre vertelt deze ‘second skin’ wie we zijn? Enerzijds is de tweede huid een bescherming tegen weersomstandigheden en de nieuwsgierige ogen van de ander en anderzijds is het versiering, een unieke manier van expressie en van communiceren met de buitenwereld. 


Een andere centrale vraag waarop ik een antwoord zocht is: wat is schoonheid? Is er een norm voor schoonheid? Wat gebeurt er eigenlijk als je het lichaam manipuleert en uit proporties trekt? Als je je vet bedekt met vet is het geen vet meer of is het dubbel vet! Kijk bijvoorbeeld naar het ‘Vet corset’: meestal accentueer je je taille om slanker te lijken, maar van dit ontwerp wordt je middel juist voller. 

Nieuwe vormen kunnen ontstaan en prikkelen om anders naar jezelf, naar je lichaam en naar elkaar te kijken. Inwendig en uitwendig worden inwisselbaar. Zo representeert het ‘Costas costume’ (ribbenkostuum) letterlijk het skelet wat zichtbaar wordt en naar buiten komt. Onder deze laag wordt het weke lichaam beschermd. Het is nog niet mogelijk om bij een diepere laag te komen. We hebben eerst te dealen met het fysieke, met wat tastbaar is. 


Het pantser van stoffen werkt als een stootkussen en geeft een behaaglijk gevoel. Net als het dragen van een masker. Ik heb het gevoel dat ik in mijn eigen levensprocessen steeds meer maskers heb afgedaan en steeds meer lagen heb uitgetrokken. Bij de ‘Gouden kever’ staat het schild voor bescherming. Maar nodigt je ook uit om het af te doen en je kwetsbaarheid te tonen. Het goud glimt, straalt en zegt: “Shine your Light”!

Groene Vette broek en rechts het VetCorset

Costas Costume (RibbenKostuum) en Gouden Kever