ABOUT ME

Marjolein van der Wal:

“Al zo’n 25 jaar werk ik met flexibele materialen, ik maak installaties, wearable art en fashion performances, ook doe ik  styling, decor en art-direction. 

Ik omschrijf mezelf weleens als beeldhouwer van textiel. Al ‘knedend’ ontstaat er een sculptuur of installatie en tegelijkertijd ontstaan er inzichten voor mij die helend en bevrijdend zijn. 

Op een dia uit mijn jeugd ontdekte ik dat ik vroeger sprookjesbehang had. Assepoester, de glazen kist, dwergen, een regenboogpaleis, in warme natuurlijke jaren ’70 kleuren… Hier begon mijn fascinatie voor magische werelden, waarin al je zintuigen worden geprikkeld. 

Ik geloof dat ik met mijn werk mensen kan wakker schudden, zodat ze stil gaan staan en dat ze zich weer verwonderen als een kind. 

PERFORMANCES

Als klein meisje was ik al gek op verkleden en rollenspellen. M’n broertje was mijn aankleedpop gelukkig vond hij dat goed! Dus ik ging los met schmink en de lippenstift van mam. Niet voor niets ging ik mode studeren. Ik gebruikte iedere gelegenheid als alternatieve catwalk. 

In Alkmaar heb ik mijn podium gepakt bij Atlantis tijdens de housefeesten van vrienden, waar ik de aankleding verzorgde. Styling, decor, dansers, acts; hier zijn bij mij de fashion performances  geboren. 

Later werd ik onder andere gevraagd voor de shows van Joost van Bellen en door het Tropenmuseum en EYE filmmuseum. (Zie hier CV MARJOLEIN VAN DER WAL)

HERGEBRUIK

Het menselijk lichaam en kledingvormen zijn terugkerende elementen in mijn werk. Spiritualiteit is een rode draad in alles wat ik doe. 

Ik heb een liefde voor zachte schoonheid, maar ook voor verval. Daar waar de rafelrandjes te zien zijn, wat doorleefd is, krijgt karakter en dat vind ik juist aantrekkelijk. 

Zolang ik me kan herinneren, word ik geïnspireerd door materialen, textuur, kleur, vorm en structuur en hoe deze zich met elkaar verhouden. Het materiaal vertelt mij wat er wil ontstaan. En ook in mijn eigen werk hergebruik ik weer door er een nieuwe functie aan te geven.

TRANSFORMATIE

Er ontstond een verzadiging van het geven van performances door de vluchtigheid, voornamelijk in het nachtleven. De meeste shows waren eenmalig en kort van duur.  Ik had behoefte om werk te maken wat langer beklijft. Waar je lang naar kan kijken en steeds weer iets nieuws ontdekt. 

Ik ben mijn atelier en mijn archief gaan opruimen. Bijna alle eerder gemaakte ontwerpen van performances zijn getransformeerd naar het kunstproject Starway to Heaven. Parallel hieraan heeft mijn persoonlijke transformatie plaatsgevonden, mijn innerlijke zoektocht naar ‘wie ik ben’.

BEWUSTZIJN

Mijn missie is mensen hun bewustzijn te prikkelen. Hoe gaan we met Moeder Aarde om en zijn de keuzes die we maken wel duurzaam? Koop je iets nieuws, laat je een voorwerp repareren of ga je naar de kringloopwinkel? 

Hergebruik van materialen is een terugkerend thema in mijn werk. Ik kies ervoor om stoffen, materialen en voorwerpen een nieuw leven in te blazen, waardoor de betekenis ervan transformeert. Het leven zelf is ook continu onderhevig aan verandering. 

Met mijn werk wil ik mensen uitnodigen te kijken naar zichzelf. Blijf je zitten in vastgeroeste patronen of geef je jezelf een tweede leven? 

De godinnen van Starway to Heaven nodigen uit om naar binnen keren om zo in contact te komen met je eigen goddelijkheid, met het licht in jezelf, de bron, het universum, God.”